dinsdag 1 december 2009

Grondexploitatiewet heeft aanvullende wetgeving nodig

De nieuwe Grondexploitatiewet heeft aanvullende wetgeving nodig. Dat is de mening van Erwin van der Krabben (universitair hoofddocent planologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Jacques van Dinteren (hoogleraar economische geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen en productmanager bij adviesbureau Royal Haskoning).

De nieuwe Grondexploitatiewet ging op 1 juli 2008 in. Via deze wet kunnen gemeenten grondeigenaren dwingen om mee te betalen aan plankosten of bijvoorbeeld de aanleg van plantsoenen, wegen en andere openbare voorzieningen. Als grondeigenaren niet meewerken kunnen ze onteigend worden. Het doel daarbij is om gemeenten minder afhankelijk te laten worden van projectontwikkelaars en andere marktpartijen. Omdat veel gemeenten binnenstedelijk bouwen is echter aanvullende wetgeving nodig om projecten betaalbaar te kunnen houden. Dat kan via de Wet stedelijke herverkaveling.

Binnen die aanvullende wet zijn grondeigenaren verplicht de grond in te brengen tegen de huidige waarde. Dat levert een gunstiger exploitatieresultaat op omdat niet uitgegaan wordt van de toekomstige waarde. Voor bedrijventerreinen moeten ook maatregelen genomen worden. Volgens Van Dinteren kan de grondprijs omhoog, omdat gemeenten de prijzen nu expres laag houden om bedrijven te lokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten